Altres llocs d'interés ecològic de la serra de l'Albera

Bosc de la Maçana. Bosc del vessand N de la serra de l'Albera, dins el terme d'Argelers (Rosselló), a la zona d'administració francesa, que constitueix una interessant reserva ecològica, protegida com a reserva natural. Situat tan sols a 5km de la mar, a una altitud entre 600 i 1.150, té una extensió de 300ha i és format majoritàriament pel faig Fagus sylvatica) i el roure martinenc (Quercus pubescens). No ha estat explotat des de 1890 i té arbres de més de 300 anys. Apart de l'interés purament botànic, els processos naturals de vida i mort dels arbres afavoreixen la presència d'una fauna de invertebrats extremadament rica i variada: es coneixen 1.256 espècies de coleòpters en una superfície de només 15ha.

Estanys de la Jonquera. Zona (30ha) de petits estanys i basses a l'extrem meridional del terme de la Jonquera, a tocar dels de Cantallops i Capmany. L'Estany Gros (3,5ha) és l'únic que té aigua tot l'any, mentre que els altres -Estany Petit, Estany de Baix, Estany de Terra Negra, Estany de'n Figa i els Ullastres- poden aixugar-se en estius secs i calorosos. En èpoques d'emigració, molts ocells hi troben repòs i aliment, especialment els que han de travessar la serralada pirinenca en direcció nord quan bufa la tramontana. La presència d'una massa estable d'aigua converteix, a més, la zona en un indret favorable a la reproducció de moltes espècies animals, especialment amfibis. S'hi han observat i catalogat 115 espècies d'ocells, 23 de mamífers i 24 de rèptils i amfibis. Aquesta zona es troba protegida pel Pla General d'Urbanisme de la Jonquera i inclosa en el Pla d'Espais d'Interés Natural (PEIN) aprovat pel decret 328, de 14 de decembre de 1992.

Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera. Centre vinculat al paratge natural de l'Albera, situat al costat de l'ermita de la Mare de Déu del Camp (Garriguella). Ha estat creat de cara a la reproducció i conservació de la tortuga mediterrània, espècie que ha patit els darrers anys una important regressió, sobretot a partir del gran incendi forestal del 1986. Partint de les restes de població natural d'aquesta espècie i dels individus donats per particulars, s'intenta la cria en captivitat d'aquest rèptil per alliberar-lo després en el seu hàbitat natural.

Tornar a inici